2018. április 8., vasárnap

Érzékeny nők és férfiak



Tudtad, hogy az emberek 20 százaléka másként, sokkal finomabb szűrőn keresztül érzékeli a világot? Műszerekkel kimutathatóan. Őket nevezzük szuperérzékenyeknek. És gondoltad volna, hogy a szuperérzékenyek közt ugyanannyi a nő, mint a férfi? Sőt, 30 százalékuk extrovertált!

Mi mindketten szuperérzékenyek vagyunk. Lehet, hogy te is az vagy?

Nézd meg, hogy az alábbi állítások inkább igazak rád vagy inkább nem a mindennapjaidban!
  • Nehéz első helyre helyezned magad az életedben
  • Nehezen mondasz nemet.
  • Rosszul érzed magad, amikor erőszakos jeleneteket látsz a TV-ben vagy képeken.
  • Hirtelen gyengének érzed magad, amikor mások a betegségükről beszélnek.
  • Feszültséget vagy fájdalmat érzel a testedben, amikor valamilyen negatív szituáció vagy ember közelében találod magadat.
  • Lemerítenek a nagy érzelmi töltöttséggel jellemezhető szituációk.
  • Zavarnak, akár allergiás reakciókat is okozhatnak bizonyos ételek és szagok.
  • Kifejezetten túl tud feszíteni a hangoskodás, erős zaj.
  • Sokszor olvasták szemedre, hogy „nagyon érzékeny” vagy és túl személyesre veszel dolgokat.
  • Gyakran lemerültnek érzed magad, miután segítettél valakinek érzelmi problémája lerendezésében.
  • Túl sok inger könnyen túlfeszítetté tesz.
  •      A rendszeres egyedüllétre akkora szükséged van, mint a levegőre.
  • Nagyon keményen dolgozol a pénzért, aztán lemerült állapotban töltened kell magad, mielőtt újra pénzkereső feladatra vállalkozni tudsz.
  • Fiatal korod óta érzed, hogy más vagy, mint a „többiek”, kicsit kívülállónak érzed magad.

Amennyiben a kérdések többségére inkább IGEN a válaszod,  akkor nagy valószínűséggel szuperérzékeny vagy. (Ha egy ennél alaposabb tesztet szeretnél kitölteni, azt itt találod.) Szeretnénk megnyugtatni, hogy nincs veled semmi baj. Ráadásul tudjuk, mit érzel, mert mind a ketten így éltük le életünk nagy részét.  
Ezen minőségedben olyan közismert emberekkel tartozunk egy klubba, mint Carl Jung, Pablo Picasso, Diana hercegnő, Nicole Kidman, Steven Spielberg, Alanis Morisette, vagy Albert Einstein.

Szuperérzékeny és szuperérzékeny ember között van különbség, mindannyian speciális összetételben és erősségben vagyunk érzékenyek. Ami közös bennünk, hogy az emberek 80 százalékával ellentétben, nincs belső lökhárítójuk, érzékelésük folyamatosan be van élesítve, állandóan „be vagyunk kapcsolva”. Mivel ez nagyon fárasztó, ezért különböző elhárító mechanizmusokat alakítottunk ki, hogy kezelni tudjuk a felénk irányuló inzultusokat.

A jó hír az, hogy a szuperérzékenység nem egy mentális probléma, amit el kell tüntetni, vagy ideggyengeség, amit kezelni kell. Sokkal inkább egy genetikai adottságból fakadó létforma, ami másfajta megközelítést és legfőképpen nagyobb öngondoskodást kíván.

A jelenségről Elaine N. Aron pszichoterapeuta 1996-ban írt könyvet, és azóta számtalan kutatásban vett részt. .A szuperérzékenység legerősebb megkülönböztető jelei szerinte a következők:
·       az őket ért hatások mélyebb szintű feldolgozása;
·       hajlam az ingerek általi túlstimulálódásra;
·       erősebb érzelmek és empátia;
·       apróságokra való fokozottabb érzékenység.

Számos egyéb kutatás igazolta azóta, hogy nem csak az embernél, de mintegy 100 másik állatfajnál is megfigyelhetők szuperérzékeny egyedek. Ezáltal egyértelművé vált, hogy a jelenség nem a véletlen műve, hanem nagyon fontos szerepe van a fajok életében.

Ugyanakkor, mivel ennek az érzékenységnek a létezéséről csak bő 20 éve tudunk, nagyon sokan közülünk úgy élték le az életüket, hogy valami baj van velünk, hogy kilógunk a sorból. Nem tanították meg nekünk, hogy mire kell figyelnünk ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk önmagunkból. Túlérzékenynek, mimózának, esetleg kakukktojásnak neveztek. Mert nem voltunk „olyanok”. A jó hír az, hogy a legújabb kutatások azt is bizonyítják, hogy megfelelő támogatással sokkal gyorsabban kezdünk el szárnyalni, mint a 80 százalékos többség. Hogy agyunk tudatosságért felelős része sokkal aktívabb, mert sokkal több impulzust kap.

Ha te is szuperérzékeny vagy, eljött hát az idő, hogy célirányosan tegyél magadért, a jólétedért!

Szuperérzékenyként két dologra érdemes figyelned: 1. Figyelj magadra és az energiádra, mert szuperérzékenyként nincs belső lükhárítód, így könnyen magadra veszed mások energiáját, ami aztán lehúz. 2. Nem nő fel ember kisebb-nagyobb lelki sérülés nélkül. Megfelelő támogatással, belső munkával, önismerettel új szintre emelheted életed, ha integrálod sérült részeidet.

Ebben szeretnénk neked segíteni programjainkkal:





Ha van a környezetedben olyan szeretted, akire ráillik a leírás, arra kérünk, oszd meg programunkat vele, mert a tanultakat alkalmazva sokkal stabilabban és magabiztosabban élhet érzékenységével!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése